Silvia Ilič

Krožna pot Laze-Jakovica

Sprehajalna pot se začne pri avtobusnem postajališču v Lazah, manjši vasici sredi gozda, ki leži ob Planinskem polju. Mimo mlekarne, kjer izdelujejo priljubljeni kefir, se napotite proti Planinskemu polju in se ob njem lahko ustavite v keramični delavnici priznane keramičarke Nataše Prestor. Tam si lahko ogledate in po želji tudi kupite kipce in druge glinene izdelke. Nato nadaljujete pot proti Jakovici ob prelepem Planinskem polju, ki vam ponuja čudovito naravo v vseh letnih časih.

Ljubiteljem narave priporočamo sprehod do zavoja reke Unice in do katavotronov, zagrajenih požiralnikov, ki se nahajajo na polju v bližini vasi. Nato sledi kratka vzpetina do vrha Jakovškega hriba, od koder se vam odpira razgled nad celotnim poljem. Tam si lahko ogledate cerkev in romarsko kapelico, ki je zgrajena nad arteškim studencem. Pot se nato nadaljuje mimo jamarskega kampa, ki leži ob gozdu in kjer prenočujejo jamarji iz vse Evrope. Ob povratku si oglejte še Laze in občutite utrip življenja te mirne vasice, ki je, kljub bližini glavnega mesta, idila sredi narave.

Pešpot traja približno eno uro, je delno makadamska in dokaj lahka. Primerna je za sprehajalce vseh starosti in za kolesarje.

V Lazah si lahko kupite malico v trgovini z mešanim blagom ali odžejate v bifeju sredi vasi. Sladokuscem pa sta v sosednji vasi Grčarevec na voljo dve turistični kmetiji, kjer vam bodo postregli z domačimi dobrotami. V eni od njih je možno tudi prenočiti.Stran je po predlogi Silvie Ilič (domači in službeni elektronski naslov) postavil P. Jakopin 28. julija 2000. Datum zadnje spremembe: 7. marec 2002.

Naslov strani: http://www.laze.org/laze/krozna_p.html                  Obiskov po 28.7.2000